Λοιμωδών

Το Λοιμωδών ή αλλιώς «Νοσοκομείο Ειδικών Παθήσεων» ιδρύθηκε το 1945.Το 1912 όταν η Θεσσαλονίκη απελευθερώθηκε, χρησιμοποιήθηκε σαν ειδικό νοσοκομείο ένα κατεστραμμένο και εγκαταλελειμμένο κτίριο των Βουλγαρικών στρατευμάτων όπου βρισκόταν εκτός πόλεως (Λαχανόκηπος Χατζή – Μπαχτσέ, περιοχής Παλαιού Σιδηροδρομικού Σταθμού) με την ονομασία «Λοιμωδών» όπου λειτουργούσε και λεπροκομείο.

Φωτογραφία του νοσοκομείου

Είναι ενταγμένο στο Εθνικό Σύστημα Υγείας. Έχει 100 κλίνες και απασχολεί 200 εργαζόμενους. Το κεντρικό κτίριο είναι διώροφο και έχει δύο πλάγιες πτέρυγες που στεγάζονται η Παθολογική και η Παιδιατρική κλινικές. Πίσω από το κεντρικό κτίσμα υπάρχει ένα άλλο διώροφο κτίσμα όπου μεταξύ άλλων στεγάζεται και το μικροβιολογικό εργαστήριο από το 1945. Υπάρχει επίσης πτέρυγα για φυματικούς και από το 1962 λειτουργεί και αντιλυσσικός σταθμός.

Λοιμωδών

Πηγές:
http://www.nepth.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=8&Itemid=22
http://el.wikipedia.org/wiki/Νοσοκομείο_Ειδικών_Παθήσεων_Θεσσαλονίκης

Παπάφειο

Είναι ένα Νεοκλασικό οικοδόμημα το οποίο χτίστικε το 1894-1903 από τον αρχιτέκτονα Παιονίδη. Στις ειρηνικές περιόδους περιέθαλψε τεράστιο αριθμό παιδιών,που είχαν ανάγκη περίαλψης και αγωγής και τα προετοίμαζε για την ένταξη τους στην κοινωνία. Υπάρχουν απόφοιτοι εγκατεστημένοι σ' όλη την Ελλάδα,όλοι άριστοι οικογενιάρχες και εμβαπτισμένοι στα διδάγματα του αειμνήστου Ιδρυτή του Ιωάννη Παπάφη

Το Παπάφειο Ορφανοτροφείο

Το ορφανοτροφείο αυτό παράλληλα με τη διαμονή εξασφάλιζε τεχνική εκπαίδευση στα τμήματα  : Ραπτικής,Υποδηματοποιίας,Ξυλουργικής και αργότερα εντάχτηκαν η Ξυλογλυπτική, Επιπλοποιία, Ηλεκτρολογία, Σιδηρουργικής, Μηχανουργικής κ.α. Επίσης από το 1909 μπήκαν οι βάσεις τις Μουσικής με τη γνωστή Μπάντα του Παπαφείου. Σήμερα λειτουργούν διάφορες ομάδες και αθλητικά τμήματα για την ευχάριστη αξιοποίηση του χρόνου. Αυτά είναι το βόλεϊ, το ποδόσφαιρο, το μπάσκετ κ.α. και το θέατρο, η ζωγραφική κ.α.

Το Παπάφειο Σήμερα !! 
Πηγές :
http://www.papafeio.gr

ΥΦΑΝΕΤ

Εγκαταλελημένο υφαντουργείο που ιδρύθηκε το 1905. Το 1909 και το 1910 μετατράπηκε στ ανώνυμη εταιρία , με τη ονομασία "Ανώνυμος Οθωμανική Εταιρία Υφασμάτων και Φεσιών" αναγκάστηκε όμως να κλείσει λόγω έλλειψης κεφαλαίων και έμπειρου εργατοτεχνικού προσωπικού. Το 1925 επαναλειτούργησε  με την επωνυμία "Εργάνη" και το 1926 με την ονομασία "ΥΦΑΝΕΤ". Στη διάρκεια της Κατοχής υπολειτούργησε. Μετά τον πόλεμο ανασυγκροτήθηκε και εκσυγχρονίστηκε , από τις αρχές όμως της δεκαετία του 60'  'αρχισε να αντιμετωπίζει προβλήματα  
Η είσοδος της ΥΦΑΝΕΤ
και το 1964 η λειτουργία του διακόπηκε οριστικά και η κυρότητα του πέρασε στην Εθνική Τράπεζα. Το 1997, στο πλάσιο της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης, η Εθνική Τράπεζα  πρότεινε τη δημιουργία ενός Κέντρου Πολιτισμού και Οικονομικής Ανάπτυξης , που θα στέγαζε του Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, κέντρο επιμόρφωσης στελεχών επιχειρήσεων, το Συμβούλιο Απόδημο Ελληνισμού και άλλες δραστηριότητες.

Υφαντουργείο ΥΦΑΝΕΤ
Το σχέδιο δεν προχώρησε ποτέ και από το 2004 , ο χώρος πέρασε στην κυρότητα του Υπουργείου Πολιτισμού.Από την ίδια χρονιά λειτουργεί στοο χώρο η κατάληψη ΥΦΑΝΕΤ.

Φωτογραφίες από το ρέμα της ΥΦΑΝΕΤ

Πηγές:
wikimapia.org/#lang=el&lat=40.616412&lon=22.972498&z=16&m=b&show=/30853920/el/ΥΦΑΝΕΤ

Ρώσικο Νοσοκομείο (Ιστορικό Αρχείο Μακεδονίας)

Το Ιστορικό Αρχείο Μακεδονίας (Ι.Α.Μ.) είναι μια περιφεριακή υπηρεσία των Γενικών Αρχείων του Κράτους (Γ.Α.Κ.) και ιδρύθηκε στην Θεσσαλονίκη το 1954.


Ιστορικό Αρχείο Μακεδονίας
Μικρό Ιστορικό του Κτηρίου
Το κτήριο του Ρωσικού Νοσοκομείου ολοκληρώθηκε στις αρχές του αιώνα μας (1907), με τις δαπάνες της ρωσικής κοινώτητας της Θεσσαλονίκης και γενναία επιχορήγηση από την κυβέρνηση της Ρωσίας. Με την Οκτωβριανή Επανάσταση και τη διάλυση της κοινώτητας, το κτήριο μεταβλήθηκε σε θεραπευτήριο των Ελλήνων  προσφύγων από τη Ρωσία. Το 1925 μετονομάστηκε σε "Μαιευτική Γυναικολογική Κλινική" και το 1939 σε "Δημόσιο Μαιευτήιο".
Το Ρώσικο Νοσοκομείο
Το 1975 το Μαιευτήριο μεταφέρθηκε στις καινούριες εγκαταστάσεις του σημερινού Γενικού Νοσοκομείο Αγία Σοφία  και το κτήριο εγκαταλείφθηκε και τον Απρίλιο του 1994 γίνεται η οριστική εγκατάσταση του Ιστορικού Αρχείου Μακεδονίας (που ήταν υπό την ηγεσία της ΥΠ.Ε.Π.Θ. και Γ.Α.Κ.) το οποίο παραχωρήθηκε από την Κτιματική Υπηρεσία του Δημοσίου για της στέγαση της υπηρεσίας.
Το Ρώσικο Νοσοκομείο Σήμερα (Ι.Α.Μ.)

Πηγές:
http://gak.thess.sch.gr/Istor/istor.htm

Μακεδονικός Τάφος Μαιευτηρίου

Donec nulla. Aenean eu augue ac nisl tincidunt rutrum. Proin erat justo, pharetra eget, posuere at, malesuada et, nulla. Donec pretium nibh sed est faucibus suscipit. Nunc nisi. Nullam vehicula. In ipsum lorem, bibendum sed, consectetuer et, gravida id, erat. Ut imperdiet, leo vel condimentum faucibus, risus justo feugiat purus, vitae congue nulla diam non urna.

Σχολή Ξεναγών

Donec nulla. Aenean eu augue ac nisl tincidunt rutrum. Proin erat justo, pharetra eget, posuere at, malesuada et, nulla. Donec pretium nibh sed est faucibus suscipit. Nunc nisi. Nullam vehicula. In ipsum lorem, bibendum sed, consectetuer et, gravida id, erat. Ut imperdiet, leo vel condimentum faucibus, risus justo feugiat purus, vitae congue nulla diam non urna.

Νοσοκομείο Χίρς (Ιπποκράτειο)

Το Ιπποκράτειο Γενικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης προήλθε από την ενοποίηση δύο Νοσοκομείων (1983) : του τέως "Ιπποκρατείου" και του τέως "Αγία Σοφία".
Το τέως "Ιπποκράτειο" Νοσοκομείο ήταν διάδοχο του Νοσοκομείου "Χίρς". Η ανέγερση του ξεκίνησε το 1904, με σχέδια του Ιταλού αρχιτέκτονα Πιέρο Αριγκόνι, και ονομάστηκε έτσι προς τιμή της Βαρόνης Κλάρας ντε Χιρς συζύγου του Βαρόνου Μώρις Χίρς, Εβραίου τραπεζίτη στην Αυστρία.
Το Νοσοκομείο "Χίρς"
Η Βαρόνη διέθεσε 20.000 χρυσά φράγκα για την ανέγερση του, επέβλεψε προσωπικά στο σχεδιασμό και την κατασκευή του και οργάνωσε τη διοίκηση και τη λειτουργεία του. Εγκαινιάσθηκε το 1908 και αποστολή του ήταν η εξυπηρέτηση της Ισραηλιτικής  Κοινότητας. Ο πρώτος διευθυντής ήταν ο γιατρός Ζαν Αλλαλούφ.
Η είσοδος του Ιπποκράτειου Νοσοκομείου (Σήμερα)

Πηγές:
http://www.ippokratio.gr/