Κόκκινο Σπίτι

Το προσωνύμιο «κόκκινο κτίριο» τού δόθηκε από τους Θεσσαλονικείς λόγω της εξωτερικής του εικόνας. Είναι κατασκευασμένο και διακοσμημένο με κόκκινα τούβλα και κεραμικά που διατηρούν το χρώμα τους μέσα στον χρόνο. Λόγω της συνολικότερης φθοράς για το κτίριο, που έχει να κατοικηθεί εκτός από μέρος του ισογείου εδώ και τρεις δεκαετίες, συντάχθηκε το 1980 έκθεση επικινδυνότητας που ζητούσε να αφαιρεθούν τα χαλαρά επιχρίσματα στους εξώστες. Οι εργασίες έγιναν τότε με δαπάνες του ιδιοκτήτη, αλλά την αφαίρεση των επιχρισμάτων δεν την ακολούθησε η ανακατασκευή τους. Ομως η γενική στατική κατάσταση του κτιρίου θεωρείται καλή.

redhouse1

Το κτίριο ανήκε σε μία από τις μεγαλύτερες οικογένειες βιομηχάνων-κλωστοϋφαντουργών της Νάουσας, την οικογένεια Λόγγου. Το έκτισε το 1926 ένας από τους γόνους αυτής της οικογένειας, ο Γρηγόρης Λόγγος, και ήταν έργο του αρχιτέκτονα Gennari, με μηχανικό τον Π. Στάη.

redhouse2

Η οικογένεια Λόγγου στις δεκαετίες που ακολούθησαν δοκιμάστηκε σκληρά. Το 1936 υπέστη ένα μεγάλο πλήγμα, όταν μια μεγάλη φωτιά κατάστρεψε τις βιομηχανικές εγκαταστάσεις της Νάουσας, όπου εργάζονταν περί τα 1.000 άτομα. Ακολούθησε το μεγάλο πλήγμα του πολέμου και ύστερα από αυτόν συνεχίστηκε η καθοδική πορεία, μέχρι που στα τέλη της δεκαετίας ήρθε η πλήρης κατάρρευση. Ολα αυτά επόμενο ήταν να αφήσουν βαριά τη σφραγίδα τους μέσα στα χρόνια και στο εμβληματικό σπίτι της οικογένειας Λόγγου στη Θεσσαλονίκη. Βρέθηκε να το συνοδεύουν ιστορίες για αυτοκτονίες και όσο μεγάλωνε η εγκατάλειψη προσθέτονταν ακόμη και ιστορίες και μύθοι με βρικόλακες!
 
redhouse3

 

Πλατεία Αριστοτέλους

H Πλατεία Αριστοτέλους είναι μία από τις κεντρικές πλατείες της Θεσσαλονίκης. Βρίσκεται στην αρχή της οδού Αριστοτέλους στη θάλασσα, στην καρδιά της πόλης. Η πλατεία αποτελεί ένα δημοφιλές σημείο για τους τουρίστες και τους ντόπιους, με πολλά καφέ, εμπορικά καταστήματα και ξενοδοχεία.
 aristotelous1
Όταν η πλατεία σχεδιάστηκε το 1917, o Ερνέστ Εμπράρ, ο οποίος σχεδίασε ένα μεγάλο μέρος της σύγχρονης Θεσσαλονίκης, με σκοπό την πλατεία που ονομάζεται πλατεία του Μεγάλου Αλεξάνδρου και ένα μεγάλο άγαλμα του Αλεξάνδρου θα ήταν να στη μέση της πλατείας και θα οδηγούσε σε ένα υπέροχο παλάτι της Δικαιοσύνης στην οδό Αριστοτέλους. Τα αρχικά σχέδια όμως απλοποιήθηκαν, ενώ η διαμόρφωση της πλατείας τελείωσε στα πλαίσια των δεκαετιών 1950 και 1960.

aristotelous2


Οικία Τερκενλή

Το υπέροχο κτίριο στην πλατεία Αγίας Σοφίας που μάλιστα τα τελευταία χρόνια στεγάζει ένα ζαχαροπλαστείο «Τερκενλής». Το κτίριο κατασκευάστηκε το 1926 και αρχιτέκτονάς του ήταν ο Ζαν Ζοζέφ Πλέιμπερ. Λέγεται πως η κατασκευή του ήταν παραγγελία ενός πλούσιου Εβραίου, ωστόσο όπως είναι λογικό μέσα στην πάροδο των χρόνων άλλαξε πολλά χέρια και σήμερα ανήκει σε διάφορες οικογένειες, ανάμεσά στις οποίες είναι και η οικογένεια Τερκενλή. Το κτίριο αποτελεί ένα από τα καλύτερα παραδείγματα εκλεκτικισμού της πόλης μας. Δεν είναι όμως ένα ατόφιο δείγμα. Κι αυτό οφείλεται στο γεγονός πως αν και η αρχική άδεια που εκδόθηκε το 1924 όριζε την κατασκευή ισογείου κι ενός ορόφου, κάποια χρόνια αργότερα εκδόθηκε επεκτατική άδεια για ακόμη έναν όροφο.

oikiaterkenli1.

Και τώρα ίσως αναρωτηθείς πως επηρεάζει αυτή η επέκταση το χαρακτήρα του κτιρίου. Μα τον επιπλέον όροφο δεν το σχεδίασε ο ίδιος αρχιτέκτονας, αλλά ο Φερνάντεζ. Έτσι, ενώ μέχρι τον πρώτο όροφο ξεχωρίζει ο εκλεκτικισμός με πολλά στοιχεία νεοκλασικισμού, στη συνέχεια ο Φερνάντεζ προσέδωσε έναν art nouveau χαρακτήρα στο δεύτερο όροφο. Επηρεασμένος, μάλιστα από την αρχιτεκτονική της βόρειας και κεντρικής Ευρώπης προσθέτει και δύο οξυκόρυφες στέγες στο κτίριο. Αυτές οι στέγες κατά πολλούς κάνουν το κτίριο αυτό να ξεχωρίζει, άλλοι πάλι λένε πως με την προσθήκη αυτών έχασε ολοκληρωτικά τον εκλεκτικιστικό χαρακτήρα του.


Αγορά Βατικιώτη

Η παλιά αγορά τροφίμων της πόλης. Ανοικοδομήθηκε μετά την πυρκαγιά του 1917. Σήμερα στηνν περιοχή αυτή υπάρχουν πολλές ταβέρνες, ενώ σε ένα τμήμα της (οδός Βατικιώτη) λειτουργούν ακόμη καταστήματα τροφίμων (κυρίως φρούτων και λαχανικών).

vatikioti1


Αγορά Βλάλη

Το Καπάνι ή Αγορά Βλάλη είναι παραδοσιακή αγορά στη Θεσσαλονίκη. Βρισκεται στο κέντρο της πόλης και αποτελείται από πεζοδρόμους (οδοί Μενεξέ, Βλάλη, Σολωμού, Ασκηπού, Χαλκέων, Κυδωνιάτη, Σπανδώνη, και άλλοι μικρότεροι) που περικλείονται από τις οδούς Εγνατία, Αριστοτέλους, Ερμού και Βενιζέλου. Σε πολύ μικρή απόσταση από αυτήν βρίσκονται και οι άλλες παραδοσιακές αγορές του κέντρου, το Μοδιάνο, η Πλατεία Άθωνος και το Μπεζεστένι. Τα κτήρια της αγοράς είναι δυόροφα, ενώ κάποιοι από τους πεζοδρόμους είναι σκεπαστοί. Το όνομα "Καπάνι" προέρχεται από την Τούρκικη φράση Ουν-Καπάν, που σημαίνει αγορά αλεύρων. Στην αγορά πωλούνται τρόφιμα, μπαχαρικά, είδη οικιακής χρήσης, ενδύματα κ.ά.

Blali 1


Έπαυλη Αλλατίνη

Στη περιοχή Ντεπό, στα ανατολικά του Δήμου Θεσσαλονίκης και επί της Λεωφόρου Βασιλίσσης Όλγας (198) βρίσκεται η τριόροφη Βίλα Αλλατίνητου 19ου αιώνα, ιδιοκτησίας των Εβραίων Θεσσαλονικέων βιομηχάνων Αλλατίνη. Έργο του Ιταλού αρχιτέκτονα Βιταλιάνο Ποζέλι. Χτίστηκε το 1888 σαν εξοχική κατοικία της Οικογένειας Αλλατίνη, που ήταν ονομαστή για τις επιχειρηματικές αλλά και για τις κοινωνικές της δραστηριότητες. Από το 1909 μέχρι το 1912 χρησιμοποιήθηκε ως κατοικία και φυλακή του σουλτάνου Αβδούλ Χαμίτ του Β', που εκθρονίστηκε από τους Νεότουρκους. Το 1926 στέγασε το νεοϊδρυμένο τότε Πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης, ενώ στον πόλεμο του 40-41 χρησιμοποιήθηκε σαν νοσοκομείο. Σήμερα στη βίλλα Αλλατίνη, εδρεύει ο Νομάρχης Θεσσαλονίκης και μέρος των υπηρεσιών της Νομαρχίας.

allatini1


Στοά Μαλακοπή

Τα βράδια δε χωράς να περάσεις. Τα πρωινά όλα δείχνουν εντελώς διαφορετικά και ήρεμα. Πού συμβαίνουν όλα αυτά; Μα φυσικά στη Βαλαωρίτου και στη γύρω περιοχή. Σίγουρα έχεις προσέξει ένα πρωτότυπο και πανέμορφο κτίριο που δεσπόζει εκεί στην πλατεία Χρηματιστηρίου. Χαρακτηριστικό του είναι το μεγάλο ρολόι που κοσμεί την όψη του. Πρόκειται για τη στοά Μαλακοπή. Το κτίριο, κέντρο του φραγκομαχαλά της οθωμανικής Θεσσαλονίκης χτίστηκε το 1906 σε σχέδια του Ιταλού αρχιτέκτονα Βιταλιάνο Ποζέλι και στέγασε την Τράπεζα Θεσσαλονίκης που είχε ιδρυθεί το 1888 από την οικογένεια Αλλατίνι. Το κτίριο ήταν ιδιοκτησία του Εδουάρδου Αλλατίνι (μέλος της γνωστής για την οικονομική της δραστηριότητα εβραϊκής οικογένειας) ο οποίος το αγόρασε την περίοδο μεταξύ 1904-1906.
 malakopi1

Το 1904 στο βόρειο τμήμα του οικοδομήματος υπήρχε ένα μοναδικό κτίριο με έναν κήπο που εκτεινόταν προς το νότο. Το 1906 χτίστηκε η στοά στο σημείο όπου βρισκόταν ο κήπος, προκειμένου να στεγαστούν διάφορα καταστήματα αλλά και η Τράπεζα της Θεσσαλονίκης. Η τελευταία, την οποία είχαν ιδρύσει οι αδερφοί Αλλατίνι το 1888, άνοιξε τις πόρτες της στη στοά Μαλακοπή το 1907, όταν ο διευθυντής της τράπεζας Αλφρέντο Μισραχί αγόρασε το κτίριο για λογαριασμό της τράπεζας. Αρχιτέκτονας της Τράπεζας Θεσσαλονίκης ήταν ο Βιταλιάνο Ποζέλι, στον οποίο η Θεσσαλονίκη οφείλει μερικά από τα πιο εντυπωσιακά κτίρια της ύστερης οθωμανικής περιόδου. Η πυρκαγιά του 1917 που κατέστρεφε επί 3 μέρες το μεγαλύτερο μέρος του κέντρου της πόλης, έκαψε και σχεδόν ολόκληρο το φραγκομαχαλά, όμως το οικοδόμημα του Ποζέλι παρέμεινε άθικτο. Ωστόσο δεν γλίτωσε το οριστικό κλείσιμο το 1940, όταν επιτάχτηκε από τους Ναζί.


Οθωμανική τράπεζα

Οθωμανική Τράπεζα (πρώην ΙΚΑ Φράγκων, σημερινό Κρατικό Ωδείο) Το σημερινό κτίριο κτίστηκε μετά το 1903, στη θέση του αρχοντικού του Τζεκ Άμποττ. Οι μηχανικοί Barouh και Amar σχεδίασαν το νέο οικοδόμημα διατηρώντας τον κάνναβο της πρόσοψης του πρώτου κτιρίου. Επισκευές και προσθήκες έγιναν σύμφωνα με μελέτες των μηχανικών Πλέυμπερ (1921) και Μοδιάνο (1924). Κυρίαρχο στοιχείο στην οργάνωση του κτιρίου αποτελεί το εσωτερικό αίθριο, το οποίο στο ισόγειο εμφανίζεται κλειστό με θολωτή τζαμωτή στέγαση. Χαρακτηρίζεται από το νεομπαρόκ στυλ, στο οποίο είναι φανερές οι γαλλικές επιδράσεις.

othomanikhtrapeza1


Σιδηροδρομικός σταθμός

Ο νέος Σιδηροδρομικός Σταθμός Θεσσαλονίκης αποτελεί τον κεντρικό επιβατικό σταθμό της πόλης για όλες τις επιβατικές αμαξοστοιχίες. Βρίσκεται επί της οδού Μοναστηρίου, στη συμβολή της με την Αναγεννήσεως. Είναι γνωστός, απλά, και ως "Σταθμός" ενώ εκεί έχουν την αφετηρία τους οι περισσότερες λεωφορειακές γραμμές του ΟΑΣΘ. Η είσοδος στο σταθμό γίνεται από την οδό Μοναστηρίου και από την οδό Μαργαροπούλου. Διαθέτει επτά αποβάθρες και στο εσωτερικό του σταθμού λειτουργούν εμπορικά καταστήματα. Ο σταθμός αυτός εγκαινιάσθηκε από τον Υπουργό Δημοσίων Έργων Δημήτριο Βρανόπουλο την Κυριακή 2 Σεπτεμβρίου 1961. Στα εγκαίνια παρευρέθηκαν ο Υπουργός Βορείου Ελλάδος Διονύσης Μανέντης, ο Υπουργός Συγκοινωνιών Δημήτρης Βρανόπουλος, ο Υπουργός Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων Γρηγόρης Κασιμάτης, ο βουλευτής Αλέξανδρος Θεοδοσιάδης και άλλοι επίσημοι. Ο επίσκοπος Στέφανος τέλεσε τον Αγιασμό του νέου Σ.Σ. Για τον Σ.Σ. είναι ακόμα γνωστό ότι ο αρχιτεκτονικός διαγωνισμός προκηρύχθηκε το 1935 και οι εργασίες ανεγέρσεως ξεκίνησαν το 1937. Κατά την έναρξη του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και καθ' όλην την διάρκεια της Κατοχής διεκόπησαν οι εργασίες και ξανάρχισαν τον Ιανουάριο του 1951 από την κυβέρνηση της Ενώσεως Κέντρου.

neossidhrodromikosstathmos1


Καθολική εκκλησία

Η οδός Φράγκων αποτελούσε το κέντρο της ευρωπαικής (φράγκικης) συνοικίας. Τον 19ο αιώνα ήταν ενταγμένη μέσα στην πολύβουη αγορά (Άνω Λαδάδικα) και φιλοξενούσε το ναό της Αμίαντης Σύλληψης της Θεοτόκου. Η Καθολική Εκκλησία είναι κτισμένη το 1897 σε σχέδια του αρχιτέκτονα Vitaliano Poselli. Ο ναός αποπερατώθηκε το 1899 και κτίστηκε στη θέση παλιότερου, χτισμένου το 1743. Ο Ποζέλι στάλθηκε το 1886 στη Θεσσαλονίκη από την Οθωμανική κυβέρνηση για να χτιστεί το σχολείο «Idadie» της πόλης (σημερινή Φιλοσοφική Σχολή). Παντρεύτηκε το 1888 και έμεινε στην πόλη μέχρι το θάνατό του το 1918 αφήνοντας μερικά αρχιτεκτονικά αριστουργήματα (την αρμένικη και την καθολική εκκλησία, την Βίλλα Αλλατίνι – σημερινή Νομαρχία και το αριστουργηματικό Γενή Τζαμί -Παλιό Αρχαιολογικό Μουσείο).

katholikh1