Πύργος Τριγωνίου

Η όλη αίσθηση είναι μοναδική! Θα νιώσετε να ταξιδεύετε πίσω στο χρόνο, βαθιά στο παρελθόν της πόλης, καθώς το όλο μέρος περιτριγυρίζεται από ιστορία. Οι εντυπωσιακές αυτές οχυρωματικές κατασκευές δημιουργήθηκαν με κύριο γνώμονα την προστασία της πόλης από τις εκτεταμένες επιδρομές εχθρικών φυλών και με σκοπό να αντέξουν μακροχρόνιες πολιορκίες.

 Anopoli35

Ο Πύργος Τριγωνίου και γενικά τα γύρω οχυρά υπέστησαν διάφορες αλλαγές και μετατροπές με το πέρασμα του χρόνου Τα αμυντικά τους χαρακτηριστικά και ικανότητες είναι εξαιρετικά εντυπωσιακά: μήκος 7 χιλιόμετρα, ύψος περίπου 10μέτρα κατά μέσο όρο και το πάχος 5μ.Μια σειρά από επιπλέον αμυντικούς πύργους με τετράγωνη, κυκλική η πολυγωνική κατασκευή έχουν προστεθεί κατά μήκος της περιμέτρου των τειχών. Και φυσικά θα έπρεπε να θαυμάσετε την υπέροχη θέα του Θερμαϊκού κόλπου!

 Anopoli36

Για περισσότερες πληροφορες επισκεφτείτε την ιστοσελίδα:
http://www.inthessaloniki.com/el/kastra-eptapurgio-pirgos-trigonou
 

Πύλη Παλαιολογίνας

Ένα από τα σημαντικά αξιοθέατα της Θεσσαλονίκης αποτελούν και τα υπολείμματα των οχυρωματικών τειχών. Σε μερικά σημεία θα συναντήσει κανείς τμήματα τους με εντοιχισμένα ιδεογράμματα, επιγραφές, ενώ σε άλλα σημεία των τειχών ήρθαν πρόσφυγες της Μικρασιατικής καταστροφής να στεγάσουν σε ένα μέρος, από αυτά τις ανάγκες τους για γρήγορη στέγαση σε δύσκολες εποχές.

Anopoli27.

Ορισμένα μέτρα παραπέρα από τον Πύργο Τριγωνίου, θα συναντήσει κανείς ορισμένες πύλες εισόδου. Το χαρακτηριστικό μια από αυτές τις πύλες είναι πως έχει μείνει στην ιστορία ως «Η Πύλη της Άννας της Παλαιολογίνας», καθώς η κατασκευή της βασίζεται σε δύο μαρμάρινες παραστάδες, εκ των οποίων στη δεξιά υπάρχει χαραγμένη η επιγραφή: "Ανηγέρθη η παρούσα πύλη ορισμώ της κραταιάς και αγίας ημών κυρίας και δεσποίνης κυράς Άννης της Παλαιολογίνης υπηρετήσαντος καστροφύλακος Ιωάννου Χαμαετού... τω ΣΩΔΞ΄ έτη ινδικτιώνι Θ΄".

Anopoli30

Η ερμηνεία της αποδίδεται στο ότι η πύλη κατασκευάστηκε με εντολή της αυτοκράτειρας του Βυζαντίου της Άννας της Παλαιολογίνας. Έτσι μετά από αιώνες απομένει πλέον αυτή η επιγραφή να υπάρχει για να θυμίζει στο σημερινό επισκέπτη όχι μόνο την έλευση μιας Αυτοκράτειρας του Βυζαντίου από τη Θεσσαλονίκη, αλλά και να αποτελεί ζωντανό δείγμα της μνήμης της.

Anopoli28

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφτείτε την ιστοσελίδα:
http://www.parallaximag.gr/thessaloniki/i-thessaloniki-palia-i-pyli-mias-aytokrateiras


Κάστρα

Τα Κάστρα της Θεσσαλονίκης είναι ένα σύμπλεγμα τειχών, πύργων και οχυρώσεων με μοναδική αρχαιολογική, αρχιτεκτονική και ιστορική σημασία.Αυτό που λέμε σήμερα "Κάστρα της Θεσσαλονίκης" είναι μέρος μόνο της παλιάς οχύρωσης.

Anopoli12
Στην αρχική τους μορφή, τα τείχη και τα κάστρα της Θεσσαλονίκης περιέβαλλαν ολόκληρη την πόλη, συμπεριλαμβανομένης της πλευράς που βρέχεται από τη θάλασσα. Οι πρώτες οχυρώσεις δημιουργήθηκαν με την ίδρυση της πόλης κατά τους ελληνιστικούς χώρους αλλά η σημερινή μορφή των κάστρων είναι στο μεγαλύτερο μέρος κατασκευή του 4ου μ.Χ. αιώνα.

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφτείτε την ιστοσελίδα:
http://www.kastra.eu/castlegr.php?kastro=thesniki


Μονή Βλατάδων

Η Μονή Βλατάδων Ιδρύθηκε κατά τα μέσα του 14ου αιώνα σε χώρο που πιθανώς να φιλοξενούσε παλαιότερο ναό, από τον κρητικής καταγωγής μητροπολίτη Θεσσαλονίκης Δωρόθεο Βλαττή και τον αδελφό του Μάρκο. Οι πρώτες ιστορικές αναφορές στη Μονή Βλαττάδων γίνονται το 1405 στο οδοιπορικό του Ρώσου περιηγητή Ιγνατίου του Σμολένσκ.

Anopoli14.
 
Κατά τον 15ο αιώνα η μονή γνώρισε μεγάλη ακμή. Μετά την άλωση της Θεσσαλονίκης οι Τούρκοι της έδωσαν κάποια προνόμια, που επικυρώθηκαν και με φιρμάνι του Μωάμεθ Β΄ το 1446. Σήμερα η Μονή ανήκει στο Οικουμενικό Πατριαρχείο. Από το αρχικό κτίσμα σώζεται μόνο το ιερό και λίγα άλλα αρχιτεκτονικά στοιχεία.


Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφτείτε την ιστοσελίδα:
http://salonika.e-citymap.gr/%CE%BC%CE%BF%CE%BD%CE%AE-%CE%B2%CE%BB%CE
%B1%CF%84%CE%AC%CE%B4%CF%89%CE%BD/


Όσιος Δαυίδ

Η παλιά και ιστορική μονή Λατόμου, ο ενοριακός ναός σήμερα του Οσίου Δαυίδ του εν Θεσσαλονίκη βρίσκεται στην Άνω Πόλη της Θεσσαλονίκης, κάτω από τη μονή Βλατάδων και είναι γνωστή σε πιστούς και τουρίστες επισκέπτες από όλο τον κόσμο, λόγω της ιστορικής της αξίας,
της υπέροχης θέας προς τον Θερμαϊκό και κυρίως, λόγω του σπάνιου ψηφιδωτού του 5ου αιώνα, που παρουσιάζει τον Χριστό σε νεαρή ηλικία.

Anopoli21
Η γραφική και όμορφη περιοχή της Άνω Πόλης είναι γεμάτη με ιστορικές εκκλησίες και μια απ' αυτές είναι και ο Όσιος Δαυίδ κοντά στην οδό Ακροπόλεως. Η προσωνυμία «του Λατόμου», ή «των Λατόμων» οφείλεται στα λατομεία πέτρας που υπήρχαν στην περιοχή. Ο ναός, αφιερωμένος ίσως στον Προφήτη Ζαχαρία ιδρύθηκε στα τέλη του 5ου αιώνα.

Anopoli23

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφτείτε την ιστοσελίδα:
http://www.monastiria.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=429=de

Αγία Αικατερίνη

Κτισμένη το 1320 μ.Χ. έχει αρκετά μικρό μέγεθος ενώ σαν θρησκευτικός χώρος διαπνέεται από μια πολύ πιο ήσυχη ατμόσφαιρα σε σχέση με τους μεγαλύτερους ναούς της πόλης, προσφέροντας καθ’αυτό τον τρόπο στον ταξιδιώτη μια διαφορετική περισσότερο εσωτερική και προσωπική ίσως εμπειρία.Το εσωτερικό του ναού φιλοξενεί σημαντικές βυζαντινές νωπογραφίες του 14ου αιώνα ενώ από τα κύρια χαρακτηριστικά του είναι η επενδυμένη με πέτρα περίτεχνη εξωτερική τοιχοποιία του ναού, η οποία και αναδεικνύει αισθητικά κάθε ένα από τα αρχιτεκτονικά του στοιχεία.

Anopli2
Μια προσεκτικότερη ματιά στο κυρίως κτίσμα σίγουρα θα προκαλέσει εντύπωση καθώς θα μας αποκαλύψει τα καλοδουλεμένα υπέροχα χρωματισμένα μάρμαρα που έχουν προστεθεί, κάτι εξαιρετικά σπάνιο για τα δεδομένα της Βυζαντινής Ναοδομίας! Η εσωτερική διακόσμηση προκαλεί από μόνη της εξαιρετικό ενδιαφέρον καθώς σημαντικά μέρη της καλύφθηκαν από τους Οθωμανούς ύστερα από την μετατροπή του Ναού σε τζαμί. Όταν το 1946 – 1951 εκτεταμένες εργασίες συντήρησης έλαβαν μέρος στο εσωτερικό του ναού, αποκάλυψαν σημαντικά μέρη των παλαιότερων νωπογραφιών που είχαν μείνει καλυμμένα για αιώνες.

Anopoli3

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφτείτε την ιστοσελίδα:
http://www.inthessaloniki.com/el/naos-agias-aikaterinis-thessalonikis